Wiadomości z tagiem Potrawka  RSS
Multikulti na wigilijnym stole

19.11.2018 14:10


Jeszcze w XIX wieku w niektórych częściach Polski dla dusz z zaświatów pozostawiano element nakrycia na wigilijnym stole, zlewki po barszczu czy garnki z resztkami bożonarodzeniowych potraw.

Źródło: zwierciadlo.pl

Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

14.11.2018 13:10


Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.

Źródło: kobieta.interia.pl

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

14.11.2018 10:09


Te potrawy przygotujesz bez trudu!

Tagi: Potrawka
Źródło: kobieta.interia.pl

Muzeum obrzydliwego jedzenia w Szwecji

13.11.2018 15:06

Muzeum obrzydliwego jedzenia w Szwecji - takiej atrakcji mogą doświadczyć mieszkańcy i przyjeżdżający do Malmö. Będzie można tam zobaczyć m.in. byczego penisa, ser z larwami, spleśniałego rekina czy owoc durianu. Wśród 80 potraw jest też smoothie z… żab. Pomysłodawca chce zaintrygować gości. Chyba mu się uda?

Źródło: kultura.onet.pl

Polub brukselkę - na zdrowie

08.11.2018 10:06


To małe, niepozorne warzywo należące do rodziny kapustnych może wydawać się przeciętnym dodatkiem do potraw. Brukselka jest tymczasem chętnie polecana przez lekarzy i dietetyków, z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin oraz zaskakującą wszechstronność.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kolendra - przyprawa na zdrowie

05.11.2018 10:02


Kolendra swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw, świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do mięs jak i sałatek. Jej aromat często przywodzi na myśl dania kuchni arabskiej czy indyjskiej. Kolendra to jednak coś więcej niż jedynie aromatyczna przyprawa - to skarbnica wielu cennych witamin i składników odżywczych.

Źródło: kobieta.interia.pl

Risotto z borowikami i parmezanem

29.10.2018 16:03


Risotto z borowikami i parmezanem to pyszne danie, które kusi wyśmienitym smakiem i aromatem. Jest dość proste w przygotowaniu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania risotto potrzebne będą dobrej jakości składniki i odrobina cierpliwości, której wymaga mieszanie ryżu przy przygotowaniu potrawy. Składniki: 13 g suszonych borowików, np. w plastrach Devaldano 70 g masła […]

Źródło: republikakobiet.pl

Żurek borowikowy

21.10.2018 0:01


Borowik szlachetny, inaczej nazywany prawdziwkiem, to prawdziwy bohater kuchni. Rewelacyjnie pasuje do klasycznych potraw, wzbogacając ich smak w sposób unikalny. Nienaganna prezencja, głęboki grzybowy aromat oraz rozpieszczający nasze podniebienia posmak sprawiają, że znalezienie borowika stanowi istne trofeum dla grzybiarzy. Niech tradycji stanie się zadość! Żurek borowikowy to potrawa dowodząca prawdziwkowego fenomenu.   Składniki: 1 opakowanie Żurku szlachetnego […]

Źródło: obcasy.pl

Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

18.10.2018 13:06


Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej rodzinie potrawy pełne witamin i składników...

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Kontakt z nami